De voormalige Amerikaanse minister van Financiën Lawrence Summers heeft dinsdag felle kritiek geuit op een wetenschappelijk artikel van de door Donald Trump op topposities benoemde Peter Navarro en Wilbur Ross. Hij noemde het “erger dan economische voodoo” en vergelijkbaar met “creationisme”.
Het voormalige lid van de regering van president Bill Clinton zei tegen persbureau Bloomberg dat het artikel van Ross, de miljardeninvesteerder die als handelsminister is benoemd, en Navarro, de econoom die hoofd wordt van de nieuw te vormen Handelsraad van het Witte Huis, “voorbij gaat aan elke doctrine die ooit is uitgevoerd door een regering tijdens mijn leven.”
“Het stuk van Navarro en Ross is erger dan economische voodoo”, zegt de Democraat en hoogleraar van Harvard over het rapport van het duo uit september, dat ingaat op de groeiplannen van Trump. “De logica ervan en de stellingen die worden geponeerd liggen zover buiten de hoofdstroom van verantwoordelijk economisch denken dat ze het equivalent zijn van creationisme.”
Summers vergelijkt het met wetenschappers die “zeggen te twijfelen aan de opwarming van de aarde.”
“Dus als dit document een gids wordt voor het Amerikaanse economische beleid, en ik ben er lang niet zeker van dat het dat zal worden…maar de manier van denken gaat voorbij aan elke doctrine die ooit is uitgevoerd door een regering tijdens mijn leven”, zegt hij.
Ross and Navarro, een fel criticaster van China die boeken schreef als "Death by China" en "Crouching Tiger: What China's Militarism Means for the World" zullen grote invloed hebben op het handelsbeleid van de Verenigde Staten.
Summers zei ook dat de financiële markten, die fors gestegen zijn sinds de verkiezing van Trump, niet blij zijn met de "extreme onzekerheid" die een Trump-regering vertegenwoordigt en die leidt tot "enorme risico's voor de wereldwijde economie."
Hij nam ook afstand van het idee dat het belastingbeleid dat Amerikaanse bedrijven aanmoedigt om overzees geld terug te halen naar de VS, een grote boost gaat geven aan de economie. Trump heeft tijdens zijn campagne vele malen op dat idee gehamerd.
"De grote meerderheid van bedrijven die veel cash hebben in het buitenland, heeft ook flinke hoeveelheden cash in eigen huis", zegt Summers. "In werkelijkheid zal geld dat terugkeert naar huis, worden gebruikt om dividend uit te keren, aandeelhouders terug te betalen en aandelen terug te kopen. Het is een illusie om te denken dat investeringen fors zullen toenemen als gevolg van het terughalen van geld."